İhracat Kapısını "Esansiyel Yağlı Yem Katkıları" Araladı
Kaynak: TicaretGazetesi
► İhracat gerçekleştirdikleri ülkeleri, Sri Lanka, Katar, Pakistan, Ürdün, Bangladeş olarak sıralayan Şensabah, bu yıl ise İran, Azerbaycan ve Mısır pazarına açılacaklarını kaydetti.
Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık mekanizmalarından yararlanan İzmirli kadın girişimci Aylin Şensabah, 2011 yılında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’in uyguladığı destek ile Agromiks Yem Katkı Maddeleri Hayvancılık Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurdu. KOSGEB’den aldığı 50 bin TL sermaye ile sektöre giren Şensabah, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde doğal yem katkı maddesi üretiyor. Yeme ya da suya katılan, hayvanların sindirimi kolaylaştıran ve bağırsaktaki emilimi artırarak, hücrelere daha kolay yayılım sağlayan katkı maddelerinin birçoğunun yurt dışından geldiğini aktaran Şensabah, yem katkı maddelerini, antibiyotiklere alternatif olarak tamamen doğal aromatik ve tıbbi amaçlı kekik, portakal ve okaliptüs gibi bitkilerden elde edilen esansiyel yağlarla üreterek ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Aylin Şensabah, 1991 Yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nden mezun oldum. Bir yıl yüksek lisans eğitimine devam ettikten sonra dil öğrenmek için İngiltere’ye gittim. Döndükten sonra İzmir’in tanınmış bir Holding şirketinin tarım ürünleri departmanında çalıştım. Burada ithalat ve ihracat işlemlerini öğrendim.
Bu işe girmeye nasıl karar verdiniz?
Öğrencilik yıllarından beri mesleğimi yapma ve üretici olma hayalim vardı. Bunun için devlet desteklerini araştırmaya başladım ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’in kadın girişimci desteği konusundan haberdar oldum. KOSGEB’in eğitimine katılarak projemi sundum. Projem kabul edildikten sonra 2011 yılında 50 bin TL sermaye ile doğal yem katkı maddesi üreten işletmemi kurdum. Projemi yaparken doğal ürünler ve antibiyotiklere alternatif ürünler olması sebebi ile esans yağlarla üretime karar verdim. Yeme ya da suya katılan, hayvanların sindirimi kolaylaştıran ve bağırsaktaki emilimi artırarak, hücrelere daha kolay yayılım sağlayan katkı maddelerinin birçoğu yurt dışından geliyor. Biz yem katkı maddelerini, antibiyotiklere alternatif olarak tamamen doğal aromatik ve tıbbi amaçlı kekik, portakal ve okaliptüs gibi bitkilerden elde edilen esansiyel yağlarla yapıyoruz.
“İHRACAT İÇİN NAVLUN DESTEĞİNDEN FAYDALANDIM”
İhracat gerçekleştiriyor musunuz? Gerçekleştiriyorsanız hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Evet, ihracat yapıyoruz. Halihazırda ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler, Sri Lanka, Katar, Pakistan, Ürdün, Bangladeş. Maalesef tarımsal ürünlerin ihracatı göndereceğiniz ülkedeki Tarım Bakanlığı’nın ürününüzü kayıtlama prosedürleri açısından oldukça zaman alıcı bir süreç. Bu süreç minimum 6 ay ile 2 yıl arasında değişiyor. Bu yıl ise ürünlerimizi İran, Azerbaycan ve Mısır’da kayıtlamaya başladık ve bu ülkelere ihracata başlamayı hedefliyoruz.
KOSGEB’e başvurmaya nasıl karar verdiniz ve ne gibi destekler aldınız?
Devlet desteklerini araştırırken KOSGEB desteklerinden haberdar oldum. Destekleri inceledikten sonra başvurmaya karar verdim. Çünkü söz konusu destekte bir eğitim sürecinin olması beni etkiledi. Eğitim ise bir işletmenin nasıl sürdürülebilir olabileceği konusunda finansal ve yönetimsel açıdan örneklemelerle, workshoplarla 2 haftalık bir süreçti. Eğitimlerden sonra projeyi değerlendirmeleri açısından bir kurula sundum. Neticesinde kurulun projemin sürdürülebilir olacağına karar vermesi benim için inanılmaz bir mutluluktu. Projenin onaylanmasından sonra KOSGEB kurulum desteği verdi. Kurulumun ardından iş geliştirme desteği ile makine parkuruma yeni makineler kattım. Eleman ve ihracat için navlun desteğinden faydalandım.
Önümüzdeki süreç için hedefleriniz nelerdir?
Önümüzdeki süreçte ihracatımızı geliştirmek için en az hedeflediğimiz 2 ülkede fuarlara katılmak istiyoruz. Bunun yanı sıra ihracat gerçekleştireceğimiz ülkelerin etkin firmaları ile temsilcilik anlaşmaları yapmayı hedefliyoruz.
“KADINLARA FIRSAT VERİLDİĞİNDE ZORLUKLARI AŞARLAR”
Girişimci olmak isteyen kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Girişimci olmak isteyen kadınlara öncelikli tavsiyem ne yapmak istediklerini iyi tahlil etmeli ve çalışmaya karar verdikten sonra mutlaka KOSGEB ve diğer devlet desteklerini detaylı şekilde araştırsınlar. Elbette hayal kursunlar hayalsiz hiçbir şey olmaz fakat bu hayallerin gerçeklerle harmanlandığı zaman sonuca ulaşabildiğini de akıllarının bir köşesinde tutsunlar. Mutlaka çok çalışsınlar bununla birlikte her zaman bir hedefleri olsun. Ben kadınların istedikten sonra her şeyi yapabileceklerine inanıyorum. Üreten ve çalışan bir kadın görmek beni her zaman çok mutlu ediyor. Kız çocuklarının Türkiye’nin her köşesinde fırsat eşitliğinden faydalanarak okutulmasını canı gönülden istiyorum. Yeter ki fırsat verilsin, biz kadınlar tüm zorlukların üstesinden geliriz.
AYLİN ŞENSABAH’TAN SATIR BAŞLARI…
• Yem katkı maddelerini, antibiyotiklere alternatif olarak tamamen doğal aromatik ve tıbbi amaçlı kekik, portakal ve okaliptüs gibi bitkilerden elde edilen esansiyel yağlarla yapıyoruz.
• İhracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler: Sri Lanka, Katar, Pakistan, Ürdün, Bangladeş.
• Bu yıl ürünlerimizi İran, Azerbaycan ve Mısır’da kayıtlamaya başladık ve bu ülkelere ihracata başlamayı hedefliyoruz.
• Önümüzdeki süreçte ihracatımızı geliştirmek için en az hedeflediğimiz 2 ülkede fuarlara katılmak istiyoruz.