İzmir'li Girişimci Aylin Şensabah, 
KOSGEB Desteği ile 
Hayvancılık Sektöründe Yeni Bir Çığır Açtı

İzmir Güzelbahçe’de kurulduğunda 70 m2'lik kiralık bir dükkanda 1 elemanla faaliyete başlayan, 2015 yılında ise, İzmir Kemalpaşa’da 640 m2 kapalı alanı olan bir işletme satın alarak burada 8 personele istihdam sağlayan Girişimci Aylin Şensabah ile KOSGEB’den almış olduğu destekler üzerine konuştuk;
Şensabah; “ KOSGEB’le daha güvenilir, daha sağlam adımlar attık.”

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1991 EÜ Ziraat Fakültesi mezunuyum. Mezuniyet sonrası İngiltere’ye dil öğrenmek için gittim. Memur bir ailenin kızı olduğum için orada hem yarı zamanlı çalıştım hem de okula gittim. Döndükten sonra dış ticaret yapan bir işletmede tarım ürünleri departmanında çalışmaya başladım. Kurumsal bir şirkette iş deneyimi kazanmak mükemmeldi. Yabancı firmalarla devamlı iletişim halindeydik bu sayede ithalat ve ihracat işlemlerini öğrendim. Nihayetinde, 2011 yılında işletmemizi kurduk.

KOSGEB ile tanışma sürecini anlatabilir misiniz?
İşimizin başlangıcında devletimizin ne gibi destekler verdiğini araştırırken KOSGEB desteklerinden haberdar olduk. Kadın girişimcilere açılan eğitime katıldım. Eğitim sonrası hazırladığımız projemizi KOSGEB'e sunduk. Böylece KOSGEB ‘le birlikte bir yola girmiş olduk.

Yaptığınız iş hakkında bilgi verebilir misiniz? Neden bu iş fikri ile yola çıktınız? 
İşletmemizi 2011 yılında kurarken yem katkı sektöründe farklılığı olan ürünler üretmeyi amaçlamıştık. KOSGEB'in kadın girişimci desteği ile antibiyotiklere alternatif olarak esansiyel yağlarla, yem katkı üretimi yapmak üzere firmamızı kurduk.  Yem katkısı, hayvanların yemden yararlanmalarını arttıran, hayvanların bağışıklık sistemlerini destekleyen, yemlerine ya da içme sularına katılan maddelerdir. Söz konusu üretimle ilgili bazı ürünler o dönemde Türkiye’ye ithal edilmekteydi. Amaç iç piyasada hem ürün kalitesi, hem de fayda fiyat dengesi açısından fark yaratmaktı. Buna inanıyorduk, neticesinde öyle de oldu. Bir çok yurt içi firmaya hem kendi ürünlerimizle hem de yeni formüllerle fason üretim yapmaya başladık. Yurt dışında talep yarattık ve ihracata başladık. Kuruluşta 1 personel ile başladığımız işimize 8 personelle devam etmekteyiz.

KOSGEB’den ne gibi destekler aldınız?
*KOSGEB’ten kurulum aşamasında Girişimci Desteği aldık. Neticesinde şirket kurulumunu ve makine alımlarımızı bu destekle gerçekleştirdik. Ayrıca Mesleki Fuar desteği aldık. Bu destekle müşteri portföyümüzü genişletme şansımız oldu. Yine Tanıtım Desteği alarak katalog bastırdık. Ürünlerimizin daha fazla müşteri kitlesine ulaşmasını ve ürünlerimizi daha iyi anlamalarını sağlamış olduk.  Daha sonra ilk kez ihracat yaptığımız ülke için Lojistik Desteği aldık. Bu sayede ihracat öncesi öngörülemeyen masrafların yükünden kurtulmuş olduk. Son olarak da KOBİGEL projesini gerçekleştirdik. Bu destek sayesinde üretimimizin bir bölümünü otomasyona çevirdik ve üretimlerimizde kalitede standardizasyonu sağlayabildik.

KOSGEB olmasa idi bu işe girişir miydiniz?
Bu işe girmeyi yine isterdim ama süreç bizim için daha uzun ve daha zahmetli olurdu. Belki de yarı yolda bırakmak durumunda kalabilirdik.

Hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Aslında hedeflerimiz çok uzak, çok büyük ya da ulaşılamaz değil. Şu ana kadar kat ettiklerimizi göz önüne alırsak, üretim parkurlarımızı ful otomasyona çevirmeyi, en az 5 ülkede daha distribütörlük vermeyi, İşletmemize GMP Plus kalite standardını almayı istiyoruz. Bu sayede Avrupa’ya ihracat hayalimizi gerçekleştirmiş olacağız. Bunlar hedeflerimizin bazıları. Mükemmel olan ise mevcut hedeflere ulaşınca yeni hedefler için tekrar hayal kurmaya başlamaktır.

Gençlere ve Girişimci adaylarına ne söylemek istersiniz?
Kesinlikle ne istediklerini doğru tahlil edip hedeflerinin üstüne gitsinler. Hedeflerine ilerlerken hayallerini kurmayı unutmasınlar. Yapacaklarına inansınlar, çok çalışsınlar, doğru araştırma yapsınlar. Devlet desteklerini ve olanaklarını mutlaka takip etsinler. Son olarak da mutlaka işleri ile ilgili mesleki yurt içi ve yurt dışı fuarları ziyaret etsinler. İşlerini kurduktan sonrada ihracat için seçtikleri hedef ülkede katılımcı olarak en az bir fuarda yer alsınlar.
 
Bize zaman ayırdığınız teşekkür ederiz.
 
Ben teşekkür ederim, başarımızı paylaşma olanağı sunduğunuz için.